I bageriet bakar vi många olika sorters bröd, allt från traditionellt åländskt bröd till nya spännande sorter med smak från olika delar av världen. Vissa bröd bakar vi med surdeg och en del gräddar vi i stenugn. Det godaste brödet är hur som helst alltid nybakat och därför bakar och levererar vi färskt bröd till butikerna sex dagar i veckan.
Utöver allt matbröd bakar vi också kaffebröd och konditorivaror. Vårt sortiment erbjuder bullar, munkar, wienerbröd, bakelser, tårtor och säsongsbundna godsaker. I konditoriet arbetar vi med hantverksmässig noggrannhet. Här får kinuskibakelsernas frasiga bottnar sin fina form. Här fylls gräddmunkarna med nyvispad grädde och här doppas bebéerna - en och en - i rosa glasyr. Och allt det här gör vi för hand.
Vår ambition är att använda så mycket åländska råvaror som möjligt. Mjölk, grädde och smör kommer naturligtvis från vårt eget mejeri och en del av mjölet vi använder är åländskt.
Vi är kring 20 anställda som arbetar i bageriet och konditoriet. Sommartid stiger efterfrågan på bröd i takt med antalet som besöker Åland, och då är vi ca 25 anställda.
Minskad användning av palmolja
Vi vill minska användningen av palmolja. I dag används certifierad palmolja endast i ett fåtal av våra produkter.
Vi har steg för steg bytt ut palmolja mot andra alternativ i våra bakverk. I dag är allt matbröd och kaffebröd som bullar, wienerbröd och vetelängder helt utan palmolja. När det gäller våra konditorivaror som bakelser och tårtor är samtliga utom två helt fria från palmolja. För dessa två används certifierad palmolja som ska garantera en mer hållbar hantering.
Att vi inte frångått palmolja till 100 procent beror på att vi vill erbjuda krämiga bakverk –mockabiskvier och drömtårta – som är mjölkproteinfria. Ersätter vi palmolja med exempelvis grädde eller smör blir bakverken inte mjölkproteinfria.
I de produkter som än så länge innehåller palmolja anges det i innehållsförteckningen.
Vanlig - kritiserad
Palmolja har blivit en omdiskuterad ingrediens. Oljan dominerar helt i livsmedelsproduktionen världen över och efterfrågan väntas öka – den är lukt- och smakfri, den ger en krämig konsistens och är dessutom prisvärd.
Samtidigt har följderna av den alltmer omfattande odlingen av oljepalmer, främst i Sydostasien, blivit uppmärksammade och kritiserade. Artrik regnskog huggs ner för att ge plats åt nya odlingar vilket i sin tur leder till ökade utsläpp av växthusgaser. Dessutom trängs lokalbefolkningen undan och deras rättigheter åsidosätts.
WWF, Världsnaturfonden, konstaterar dock att näringen är viktig för ländernas nationalekonomi. Den skapar arbetsplatser och ger viktiga exportintäkter. Därför talar WWF inte för en bojkott utan för en ansvarsfull utveckling av odlingen där företag, som uppfyller vissa krav, får rätt att certifiera sin produkt.