Bomarsund – med internationell karaktär

Bomarsund är en rundpipig ost med mild och nötaktig smak. Sin särprägel får osten tack vare jäsning och en speciell temperaturbehandling under lagringen. Mognadsförloppet följs noggrant, osten vänds ofta för att utvecklas jämnt och måste förflyttas till rätt temperatur i exakt rätt stadium för att få sin speciella karaktär.

Namnet Bomarsund för tankarna till Ålands internationella historia. Under 1800-talet var Åland en militärstrategiskt viktig plats – det ryska väldets västligaste utpost. Här skulle fästningen Bomarsund uppföras, 290 meter lång i halvcirkelform och med sex kanontorn. Under Krimkriget 1854 krossade brittiska och franska styrkor den då halvfärdiga fästningen – en händelse som lade grunden till Ålands demilitarisering.

Osten Bomarsund har även den en internationell prägel. Släktskap finns till Grevé i Sverige, Jarlsberg i Norge och Maasdam i Holland. Råvaran däremot – den är alltigenom åländsk.

Bomarsund är ett gott inslag på ostbrickan. Tack vare sin utpräglade och rika smak passar den också utmärkt som ensam ost till ett gott vin. Den är förstås också god på smörgåsen. 

Laktosfri. Lagrad 6 månader.

Finns i olika bitstorlekar.

Ingredienser och näringsinnehåll

Ingredienser: pastöriserad mjölk, syrningskultur, salt (0,9%), löpe, surhetsreglerande medel (E509), konserveringsmedel (E235, E252).

Näringsvärde i medeltal/ 100 g:

  • Energi: 1500 kJ/360 kcal
  • Fett. 28 g, varav mättat 18 g
  • Kolhydrat: 0 g, varav sockerarter 0 g
  • Protein: 27 g
  • Salt: 1,3 g