Pommern – prisvinnare av goudatyp

Pommern är en åländsk variant av den holländska goudaosten – en av världens äldsta ostsorter. Vår Pommern lagras fyra månader vilket är dubbelt så lång tid som andra ostar av samma sort som finns på marknaden. Detta ger en frisk och ren ostsmak och en smidig konsistens, smakstyrkan är mild till mellanstark. I tävlingen Finlands Bästa Ost 2010 utsågs Pommern till vinnare i klassen för Edamostar. ”Frisk arom och ren smak” var omdömen från juryn.

Osten Pommern bär samma namn som den fyrmastade barken Pommern, byggd 1903 och sedan 1957 museifartyg i Mariehamns västra hamn. Pommern har seglat på världshaven och står för flera hastighetsrekord genom historien. Bland annat seglade hon 1929 i trävarulast från Oslo till Melbourne på 87 dygn. Pommern är det enda fartyget i världen av sin typ som ännu flyter och är bevarat i sitt ursprungsskick. En välkänd åländsk siluett och symbol för internationell handel.

Laktosfri. Lagrad 4 månader.

Pommern är en mångsidig ost som är lätt att skiva, rulla, tärna och riva.
Den lämpar sig även utmärkt för varma rätter.
En godare vardagsost helt enkelt.

Ingredienser och näringsinnehåll

Ingredienser: pastöriserad mjölk, syrakultur, salt (1,3%), löpe, surhetsreglerande medel (E509), konserveringsmedel (E235, E252).

Hållbar i oöppnad förpackning under +8 C minst till bäst före datum. Förpackad i en skyddande atmosfär.

Näringsinnehåll/100 g:

  • Energi 1500 kJ/360 kcal
  • Protein 26 g
  • Kolhydrat 0 g (varav sockerarter 0 g, varav laktos 0 g)
  • Fett 27 g (varav mättade fettsyror 14 g)
  • Natrium 0,6 g
  • Kalcium 780 mg (98 % av rekommenderat dagsintag)

Salthalt 1,3 %
Fetthalt 27%