Prostens – fullmogen och kraftig

Prostens är en grynpipig ost med utpräglat stark och kraftfull smak. Mognad, styrka och karaktär utvecklas under lagringen som pågår i minst tolv månader. En ost för även den mest kräsna finsmakaren, till kräftorna och sillen och på kalasbordet.

Prostens har fått sitt namn för att den är av prästosttyp. Prästost i sin tur har sina rötter i ”tiondet”, skatten till kyrka och stat som under långa tider betalades i form av jordbruksprodukter, exempelvis ost. Systemet med tionde är mycket gammalt och omnämns redan i Moseböckerna. På Åland levde modellen med betalning i jordbruksprodukter kvar ända till 1950-talet.

Prostens förpackning pryds av Johannes Strand, ostmästare på Ålandsmejeriet 1956-1983. Detta som en hyllning till ostmästarens yrkeskunskap och fingertoppskänsla, de kanske viktigaste faktorerna för ostens smakutveckling.

Mognad, styrka och karaktär kännetecknar Prostens. En smakfull ost för finsmakaren. Passar till ostbrickan, kalasbordet, ostpajen eller kräftorna.

En ost som sätter guldkant på tillvaron.

Laktosfri. Lagrad 1 år.

Ingredienser och näringsinnehåll

Ingredienser: pastöriserad mjölk, syrningskultur, salt (1,3%), löpe, surhetsreglerande medel (E509), konserveringsmedel (E235, E252).

Näringsvärde i medeltal/100 g:

  • Energi: 1700 kJ/410 kcal
  • Fett: 35 g, varav mättat 23 g
  • Kolhydrat: 0 g, varav sockerarter 0 g
  • Protein: 24 g
  • Salt: 1,3 g