Miljövänligt mejeri med biogas

Det är en stor förmån för oss att verka i ett rent och fint landskap där naturen så generöst fyller kornas mjölk med näring. Därför ser vi det som ett stort och självklart ansvar att minska miljöbelastningen från vår verksamhet på så många sätt vi kan. Ett av sätten är att vi har investerat i en biogasanläggning där vi omvandlar vassle och mejeriavlopp till biogas.

Vassle är en produkt som blir över när man tillverkar ost. Vasslen består till största delen av vatten, men den innehåller också en hel del näring och används därför som djurfoder. Från vårt mejeri blir det betydligt större mängder vassle än vad de åländska djuren behöver. Tidigare sålde vi vassle både till fastlandet och till Sverige, men transporterna var belastande för miljön.

Minskade transporter

Vi började arbeta för att hitta en bättre lösning och resultatet blev en egen biogasanläggning som står på gården bredvid Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn. Anläggningen tar hand om både vassle och mejeriavlopp och omvandlar det effektivt till biogas som är en miljövänlig energikälla. Biogasen blir sedan till ånga som användas i Ålandsmejeriets processer för att tillverka ost, smör och andra mjölkprodukter.

Tack vare biogasanläggningen minskade vi transporterna av restprodukter med hela 70 000 kilometer per år - en sträcka som motsvarar nästan två hela varv runt jorden. Biogasanläggningen producerar dessutom mer energi än mejeriet behöver, vilket gör att vi också kan bidra till att värma upp några av kommunens fastigheter på ett miljövänligt sätt. 

Vi använder över 90 % förnyelsebar energi, se flödet här

Schema över ÅCAs energisamarbete med Jomala kommun