Familjen Eriksson på Bodamjölk

Vi heter Jan-Håkan, Carina och Tommy Eriksson och driver ett familjejordbruk. Vi köpte gården 1991 och då fanns ca 70 st djur på gården, varav 25 mjölkkor. År 2008 byggde vi ett nytt stall och besättningen utökades till 160 djur, varav 80 mjölkkor. De mjölkas med robotmjölkning och kan gå ut när de vill vår, sommar och höst då vädret tillåter. 

Vi odlar mat åt korna i form av vallgräs och majsensilage på ca 75 hektar (vilket kan jämföras med 150 fotbollsplaner). Åkrarna gödslas med gödsel från korna.

Korna har mjuka madrasser att vila på i stallet. ”Frisören” har öppet dygnet runt. Där kan de borsta sig när de vill. Hår på juver och svans klipps 6 ggr/år. ”Manikyr och pedikyr” får de 3 ggr/år. ”Restaurangen” är öppen dygnet runt, varannan timme serveras mat på foderbordet med fri tillgång till dryck. Maten är en blandning av gräs, majs, halm, spannmål, helsäd och inköpt kraftfoder. Vi odlar det mesta själv, men köper spannmål från grannarna. Det innebär att över 90 % av det som korna äter är odlat på Åland.

Till mjölkroboten går ”damerna” när de själva behagar, ca 2-4 ggr/dygn. Totalt produceras ca 2500 liter mjölk/dygn.

Nyfödda kalvar stannar på BB-avdelningen ca 2-3 veckor. Sedan är det dags för dagiset på ungdjursavdelningen. Där finns vintertid en ”igloo” med värmelampa så att kalvarna har varmt och skönt. En ”kalvamma” ger varje kalv ca 8-10 liter varm mjölk/dygn genom en napp. På sommaren flyttar djuren ut på betet. 

Både ungdjur och mjölkkor kan välja när de vill vila, röra på sig, dricka eller äta i stallen.

Följ oss gärna på vår FB-sida "Bodamjölk".

Hälsningar,
Carina, Jan-Håkan och Tommy