Familjen Karlsson på Knutes

På gården Knutes i Önningeby bor familjen Karlsson; Henrik, Johanna, Wilhelm och Wincent.

Gården har funnits i familjens ägo sedan 1696 och är vackert belägen i Önningeby, nära byns midsommarstång. Henrik tog över gården efter sina föräldrar år 2005. Gården har totalt 75 kor, varav 38 är årskor.

Henrik driver gården med hjälp av timanställda. Johanna rycker in när det behövs, men har sin huvudsakliga syssla som teamleader/säljare för House of Lola. Barnen håller gärna till ute på gården och speciellt yngsta sonen är intresserad av traktorer och djur. Henrik har gått i Ålands Lyceum och Lantmannaskolan samt utbildat sig till agrolog i Åbo. Det har alltid varit självklart för Henrik att han skall ta över gården. Han trivs med sitt jobb eftersom han får rå sig själv och alla dagar är olika. Henrik tycker om både djurskötsel och fältarbete. Han är även mycket intresserad av växtodling och gällande djurens mat så är gården självförsörjande till 95 %.

Utöver detta har gården även chipspotatis, samt säljer vete och havre åt andra mjölkleverantörer och till Ab Lantbruk.

Kohälsan är viktig och ju bättre korna mår, ju bättre mjölkar de. De får bra foder, de vilar på gummimattor och på sommaren betar de ute. Gårdens kor betar på ängar och i skogen direkt utanför ladugården, medan kvigorna bland annat betar på Ramsholmen och Nåtö.

Kalvarna går på strandbete. Kornas betande leder till vackra öppna landskap.

Johanna berättar att korna står på rad när det är dags för dem att gå in i ladugården för att mjölkas. De känner på sig när det är dags. Korna är flockdjur och håller sig nära varandra hela dagarna även fast betet är stort. Alla kor döps och får en egen namntavla i ladugården.