Frej och Sussi på Johannisberg

Gammalt möter nytt på Johannisberg.
På gården med anor från 1500-talet har en ny ladugård byggts med lösdrift och robotmjölkning.

Frej och Sussi Bomanson började med fem kor i gårdens gamla ladugård för att se om mjölkproduktion skulle passa dem. Antalet kor har ökat efterhand och i dag har de 80 mjölkkor. Under det senaste året har de ställt om sin gård till ekologisk mjölkproduktion och den 1 december 2016 börjar de leverera ekologisk mjölk. Det innebär att allt foder som korna äter är ekologiskt. Fodret är självklart GMO-fritt.

År 2009 byggde Sussi och Frej en ny ladugård med lösdrift och mjölkningsrobot. Det innebär att korna går fritt i ladugården och att de även kan gå ut i hagen. De får med andra ord själv välja när de vill äta, vila och bli mjölkade. Ladugården är ljus och luftig och det är högt till tak. Sidoväggarna består av "rullgardiner" som kan dras upp eller fällas ned beroende på vädret. 

- Det är bra med frisk luft i ladugården. Kor avger mycket värme och vill stå svalt, 5-10 grader är idealiskt, säger Sussi.

Ladugården kan delas in i tre avdelningar - en för mat, en för mjölkning och en för vila. Korna producerar mjölk när de ligger, därför är det viktigt att sovavdelningen är bekväm. Här får korna ligga på gummimadrasser som är ett par centimeter tjocka och som täcks av sågspån. Madrasserna städas och får nytt spån 2-3 gånger per dag.

- Kohälsan är mycket viktig och då är det av största betydelse att korna har rent och bekvämt när de vilar och att de får foder av högsta kvalitet.
Största delen av fodret producerar vi själva på gården, men vi köper också av grannarna. Vi har även halkfria golv och frisk luft i ladugården. Om korna mår bra bli mjölken bra, säger Frej.

- Det bästa med vårt jobb är korna och djurskötseln. Vi tycker om att arbeta med djur och har även hästar, hundar, kattor och en get på gården, berättar Sussi och Frej.
- Nu ser vi fram emot att bli Ålands första ekologiska mjölkgård.

Följ Sussi och Frej på Facebook: Johannisbergs gård.

Ekoskola med Sussi och Frej

  • Ekologisk mjölk kommer från kor som föds upp ekologiskt.
  • Gården producerar själv det mesta av fodret. Allt foder som korna äter är ekologiskt odlat utan konstgödsel.
  • Ekologisk mjölk blandas inte med icke ekologisk mjölk någonstans i hanteringen från ko till förpackning. Den ekologiska mjölken hämtas i särskilda tankar och hanteras separat på mejeriet.
  • Den KRAV-märkta mjölken från Roslagen och vår egen ekologiska mjölk hanteras också separat. All Roslagsmjölk levereras till Sverige.
  • Johannisbergs gård och mejeriet är certifierade enligt EU:s regler för ekologisk produktion.